Ridläger

Publicerad 2012-01-30 22:24:40 i Allmänt,

Jag har funderat lite och kom på att jag skulle vilja åka på ett till ridläger i sommar. 
Varje år är jag på Nina´s träning läger som brukar hålla på i ca tre dagar. Men det skulle vara kul att åka med t.ex. Höfrungur på ett annat läger med bara ungdomar där man kan sova över och lära känna nya människor osv. men problemet är bara att jag inte ahr en aning om vart jag skulle åka i såfall.



EDIT: Gisses vad många slarvfel jag skrev! Ber om ursäkt, har ändrat det nu! XD

Ska ni på något ridläger i sommar? kanske ni har något tips till mig? :D

Visste ni?

Publicerad 2012-01-29 15:08:00 i Allmänt,



... jag har enbart ridit islandshästar sen jag började rida?

... jag flyttade hemifrån när jag var 16 och fortfarande gick i nian?

... jag har en pojkvän som jag har varit tillsammans med i snart 3 år?

... jag har ridit på Höfrungur sen jag var 11 år gammal?

... jag lyssnar på metal, hardcore osv?

... jag är, förutom en riktig hästnörd, en galen gamer och spelar allt från Nintendo till Skyrim och Diablo II?

... om jag inte hade ridit islandshästar så hade jag antagligen ridit western?

... jag aldrig har ridit passgång, tråkigt men sant!

... jag är är en japan-fantast och lär mig japanska?

... jag är sjukt avundsjuk på alla som har fina hästar och utvecklas med de och klättrar upp i klasserna?

... jag har haft färgat mitt hår rött nästan varje månad sen jag slutade 7:an?

... jag en gång haft rosa hår, fast tanken var att det skulle vara skrikrött?

... jag kommer från ryssland?

... jag brukar klä mig i en klädstil som heter Sweet Lolita?

... jag älskar djur och har haft tamråttor sen jag var 14?



Visste ni allt detta om mig? :3





Hur jag planerar ett ridpass Del 1

Publicerad 2012-01-29 13:15:00 i Träning/Tävling,

Innan jag går ned till paddocken tänker jag över dessa punkter:

  • När red jag/ gick han sist?
  • Vad är det för underlag?
  • Vad tränade vi på senast?
  • Hur länge kan jag rida
Då kan jag få ett hum om vad jag kan/ska/behöver rida igenom. Är underlaget ganska hårt blir ju skrittövningar självklara. Är underlaget bra, dvs. inte för hårt och inte för mjukt, eller halt osv, så kan jag t. ex. öva ingång och ansaktningar i alla gångarter. (Dock om man har ridhus så behöver man aldrig tänka över dessa saker!)

Om han inte har gått på länge så försöker jag oftast att börja jobba med att få hela hästen under mig och att han ska lyssna och lugna ner sig, innan jag börjar jobba ordentligt. Har han gått mycket men inte verkar trött kan jag jobba på som vanligt.

Ofta är det ju också bra att minnas vad man gick igenom på senaste ridlektionen och ta med sig det i sina ridpass. Jag kan dock vara ganska dålig på att komma ihåg det och måste nästan skriva upp det. Korttidsminnet ni vet~

Till sist. Hur länge kan jag hålla på? 
Om vi säger att jag måste vara klar att åka klockan 14.00 och klockan är 12.00 när jag ska göra iordning hästen så måste jag tänka över vad jag har att göra efter ridpasset. Då kanske jag inser att tidschemat blir tajt och får då ställa in mig på att bara rida en kortare stund och inte jobba med allt för tidkrävande saker, som jag oftast har koll på (t.ex. högergaloppen, eller att få honom samlad i traven) utan kanske mest jobbar honom i skritt. Men om jag inte har någon tid att passa brukar jag oftast rida tills jag känner att det är dags att sluta när det går som bäst.



I nästa del ska jag skriva om hur man börjar mitt ridpass, vilket underlag det än är, hur länge han än har gått osv.

Hur planerar ni erat ridpass?

Stallet.se

Publicerad 2012-01-29 12:02:54 i Allmänt,

Igår kväll satt jag och funderade lite, och började helt plötsligt tänka på en hemsida som jag inte har besökt på flera år.
Året 2004, när jag var 9 år gammal, blev jag medlem på en hemsida som hette stallet.se. Där kunde man ha ett eget stall med virtuella hästar och andra djur. Man kunde avla på sina hästar och träna dem, vara med på tävlingar och kanske till och med starta en uppfödning. Jag var inne på stallet.se i stortsett varje dag, skickade ibland ett sms som kostade 10 kronor för att få ett Guldmedlemskap i 30 dagar eller för att få 1000 Stallpengar. Senare kunde man även koda sitt stall och ha fina bakgrunder på sin "Startsida" eller på sidan på sina hästar. I början tyckte jag att det var jätte roligt, man kunde träffa nya vänner över hela sverige, och ha sina "hästar" osv. Efter ett par år började S.s (stallet.se) även sammarbeta med MinHäst, som jag såklart prenumererade på.
Men ju mer tiden gick, dessto mer blev folk helt beroende av att bli "kända" de spammade i Loggan för att få fler besökare, de gav bort "SP" (stallpengar) till sin XXXXX besökare, sålde djur konstant osv osv. 

Då kände jag inte att det var roligt längre. Varför skulle någon vilja bli vän med mig? Jag hade inga pokaler, inte många besökare... inga kändisdjur. Så när jag var 14 tog jag bort mitt stall. Jag ville inte längre då alla blev så besatta av att hela tiden försöka bli kända. Lite som många hästbloggare är idag..

Så igår gick jag in på stallet.se igen för att ta mig en titt. Mycket hade förändrats och jag kände knappt igen mig. Men samtidigt blev jag glad att det fortfarande var så populärt och att sidan hade utvecklats så mycket. Nästan så jag ville starta ett nytt stall, men det har jag inte tid med hihi.




Hittade tyvärr ingen bild på Brunte och Flax som är s.s maskotar. 

Var/är du medlem på stallet.se? Kanske du är en gammal s.s:are, eller så har du aldrig hört talas om det?

Det var en gång en galen häst

Publicerad 2012-01-28 22:31:59 i Höfrungur,

Det blev ett sent inlägg idag! Men jag var i stallet från 9.00 till ca 14.00 och somnade i sängen så fort jag kom hem, haha! 

Idag måste jag säga er att Höffis var helt GALEN! Han har inte gått på en vecka och var så pigg och het att jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Egentligen tycker jag inte om att ta för mycket i munnen på en häst, men jag var så illa tvungen. Så den ca 1,5 h långa ridturen sluta de med att jag blev ordentligt trött efter alla gånger han stuckit med mig ett x antal gånger, gått fort inne i stågen samtidigt som jag tittade bakåt och slog knäet i ett träd, stack iväg på gärdet och hoppade så högt över ett dike så att jag fick en massa grenar i hela ansiktet. 

Det roliga är att detta är så olikt honom. Höfrungur har så länge jag kännt honom, varit en av de lugnaste, om inte segaste hästarna jag träffat. I början kunde jag inte ens tölta med honom för att han var så motvillig och hade mer bakåtanda än framåtanda. Men de senaste åren har man blivit bättre och vi uppmuntrar honom till att springa när han är pigg, men som idag... där tar det stopp. För idag lyssnade han inte ett dugg på mig, och jag fick lov att göra flera ponnystopp (förlåt Höffis!) och gå runt i volter samt rida i sick-sack. 



Hur är era hästar när ni rider ut på dem? 


Gamla bilder

Publicerad 2012-01-27 17:13:45 i Allmänt,

Sitter vid min pojkväns dator nu och rotar i hans hårddisk! Jag har nämligen skickat en massa bilder till honom när min gamla dator fanns i livet! Så jag tänkte att jag kunde visa er! :D Det finns ännu fler och äldre bilder hemma hos Micke och Dessi!

Jag och Höfrungur november 2007


Jag och Goliat i början på 2008


Jag tillsammans med några unghingstar på Barrö utanför Flen


En liten Vinetta 2007 ( här är jag 12 år gammal! :D)


EDIT: Hittade ännu en! Jag och Goliat Eidfaxi KM 2009
Som ni ser så har han väldigt mycket underhals, och detta har vi försökt arbeta bort :D


Åh, jag tycker att det är så roligt att sitta och titta på gamla bilder och minnas. Det är något som både jag och många andra är dåliga på... Att fota, för minnerna inte för själva fotograferingen.




Hööks nya vårkollektion

Publicerad 2012-01-27 16:55:34 i Allmänt,

Efter att ha sett flera skriva om Hööks nya kollektion så blev jag nästan tvungen att ta en titt på den själv.
Tyvärr måste jag säga att jag blev lite besviken. Nästan ingeting föll mig riktigt i smaken.. Jag är inte den som gillar en massa krimskrams på schabrak och tröjor... Men självklart fanns det ju något som jag skulle vilja köpa.

Lite fina schabrak och vojlokar



Ett fleecetäcke med hals (finally!) och lite annat krams


Vad tyckte ni om den nya kollektionen? Och var det någonting som ni verkligen kände att "det vill jag ha!"?


Back on track

Publicerad 2012-01-26 22:22:09 i Träning/Tävling,

Idag blev det äntligen ett ordenligt ridpass med Goliat på banan! Han kändes riktigt bra i både skritt och tölt och var jätte mjuk, dock när vi kom till traven så var han inte lika med på noterna. 

Fast vi kom underfund med vad vårat (mitt) problem i ridningen är. Jag är en människa som har väldigt svårt med kordinationen.
Hela tiden när jag skulle rida honom i trav så skulle jag då hålla stadig kontakt i yttertygeln och samtidigt lirka lite på innertygeln tills han släppte efter och jag gav eftergift. Men problemet var att så fort jag tänkte "Nu ska jag lirka lite på innern.." så gav jag omedvetet efter i ytter, vilket han då förstås tar som en belöning när han går högt med huvuden. Fel signaler kanske? Så nu ska Vinetta träna upp sin kordination!

Idag han jag även träna lite mer på ett nytt trick med Höfrungur, men jag tänker inte säga vilket! Utan det får ni veta när vi har lärt oss det, om vi någonsin gör det.


En trött Goliat efter ett jobbigt ridpass :3

Hurr frá Durr

Publicerad 2012-01-23 22:42:00 i Allmänt,

Hahah, just ja! Måste visa er en bild som jag gjorde för länge sedan. Vet inte om alla förstår den. Men några få kanske gör?

Idétorka och mördar-massage

Publicerad 2012-01-23 22:36:20 i Allmänt,

Hhih, känns som om jag inte kommer på något alls att skriva just nu! Så jag ber så hemskt mycket om ursäkt! 

Idag var jag iväg till Arboga för lite massage :D Fick det födelsedagspresent, och det är ingen "massage-för-att-det-ska-vara-skönt-massage" utan mer som en där man verkligen masserar bort spänningar. Det gör nog mer ont än vad det är skönt, men gud man mjuk man blir efteråt.

Jag har tidigare ofta fått problem med ryggen under ridpass. Jag fick så mycket mjölksyra i ena skuldran att jag nästan fick kramp. 

Massören sa idag att jag tydligen var väldigt sne i ryggen. Sneare än de tidigare gånger jag har varit hos henne. Tydligen är min högra sida ihop sjunken på något vänster. Sen slog det mig. På min gitarrbag har mitt vänstra axelband gått sönder så jag släpar runt på gitarren hängandes på höger sida. Inte blir det heller bättre när den är otymplig och väger lite, dessutom ta jag med mig den till skolan ca 4 gånger i veckan!

Så nu får jag leta fram nål och tråd och laga den där bagen.

Nej, men jag måste verkligen tipsa er om att gå till en massör som verkligen masserar bort alla knutor och spänningar. För även om det är svårt att tro det så påverkar de oss väldigt mycket. I höstas gick jag runt med konstand huvudvärk i x antal veckor. Då åkte jag till den här massören och det visade sig att huvudvärken berodde på spänningar i nacke och rygg. Dessutom så blir man mycket mer mjuk och avslappnad efter lite mördar-massage.

Brukar ni gå till en massör och mjuka upp er? Om inte så testa det! Vi ungdomar idag är ofta mycket stelare och spända än vad vi tror.

Obs! Kan säga att jag inte alls går ofta till en massör då det kostar några kronor. Utan det får jag kanske unna mig själv ibland. Annars tvingar jag pojkvännen, hihi!



Utveckling

Publicerad 2012-01-22 13:46:31 i Allmänt,

Hihi, hittade en gammal bild från 2009 på mig och Goliat.
Blev tvungen att lägga upp den här och jämföra. 

Jag och Goliat 2009

Jag och Goliat 2011


Vad tycker ni? Har traven blivit bättre, haha?


Sjukt taggad!

Publicerad 2012-01-22 13:24:26 i Allmänt,

Just nu är jag så sjukt taggad inför tävlingssäsongen 2012! 

Jag och Höfrungur på Lag-SM uttagningen. Fösta gången jag tävlar med honom, hihi!


Förra året tävlade jag inte med Goliat då han hade gått omkull och blev väldigt stel i kroppen. Monika Ledin sa att det inte var långt ifrån att han skulle bryta nacken... Ajajaj, lilla killen. :( Han gick omkull på våren och det tog lång tid för honom att återhämta sig. Så inget KM blev det heller.

Men jag tävlade ju med Höfrungur i Lag-SM, och det var verkligen jätte roligt! :D

Jag och Goliat på Sleipnirs KM 2010 (?)

Så iår så ska jag försöka satsa på:

Eidfaxi Lätta Vår 22 April Goliat (Eventuellt?)
Slepnir Lätta vår Goliat (Eventuellt?)

Lag-SM Uttagning Höfrungur

Lag-SM 2012 Höfrungur(Om laget går vidare?)
Eidfaxi KM 8 september Goliat
Sleipnir KM ? Goliat

Sen vore det roligt att starta i TREC med Höfrungur också :D

Som ni ser så tävla jag endast i Lätt klass. Detta är för att det är den nivån som jag ligger på med dessa två killar. De är ju inga tävlingshästar egentligen, men jag tycker att det är roligt att komma ut och göra någonting med dem :D

Vad har du för tävlingsplaner 2012?



Ser min blogg konstig ut?

Publicerad 2012-01-21 23:23:15 i Allmänt,

När jag var ute i stallet idag så lånade jag mickes dator och gick ut och skulle titt apå min blogg. De har bara Internet Explorer och jag använde oftast Firefox eller Google Chrome. 

Jag såg då att på Internet Explorer så är hela bloggen flyttad till vänster och menyn har hamnat undet hela bloggen. 

Så nu har jag lite frågor till er. 

Vilken webläsare använder ni?
Ser bloggen ut som jag beskrev den ovan?
Vet någon hur man kan lösa detta?

Google Chrome

Mozilla Firefox


Internet Explorer

Ber föresten om ursäkt för den otroligt kassa uppdateringen, men jag har slutat sent i skolan och har i stort sett stått och bakat tårtor de sanaste dagarna! Ska eventuellt visanågon bild på den ena på måndag! :D


Ang. Bildlänk in min meny

Publicerad 2012-01-18 16:46:46 i Allmänt,

Tyvärr måste jag ha några krav för att ha en bildlänk i min meny...

1. Du måste driva en hästblogg
2. Är det en Islandshäst blogg är det ett stort plus i kanten
3. Jag kommer inte lägga upp din blogg om jag inte finner den intressant och om du inte heller finner min blogg intressant.

Alla som är intresserade, skicka mellan 1 - 3 bilder till min mejl ( [email protected] ), och beskriv ungefär hur du vill att den ska se ut. Som sagt kommer jag nog tyvärr inte ta med alla, med detta meddelar jag isåfall via mejl :D

T.EX.





Bildlänk till din blogg?

Publicerad 2012-01-17 23:40:06 i Allmänt,

Vill du att jag gör en bildlänk till din blogg som kommer finnas i min meny? Skriv då det bland kommentarerna så kanske du får turen att vara med! Antingen om vi vill göra en egen bild, eller om jag gör en!

Hoppas att du vill synas på min blogg :)

Svar på frågestund

Publicerad 2012-01-17 19:09:37 i Allmänt,

Tyvärr fick jag inte så många frågor på min frågestund, men det spelar ingen roll! Jag svarar på de jag har fått istället. :3



Vilka är dina favoritbloggar (topp 5)?
Mina topp fem favoritbloggar är nog 
1. tennisryttarna.blogg.se
2. toltaren.blogg.se
3. fyrbentaspringare.blogg.se
4. ponnysanning.se
5. emilyhearne.blogg.se

Favoritmärke?
Oj, den var svår, men mina favorit märken är 66° North, Mountain Horse, luc Childeric och Ástund.

Favorit rid-plagg?
Så här års är det helt klart min ridoverall! :D

Vilka bloggar läser du?
De ovanstående och ett par till som t.ex. ponnyfjantarna, ponnybrudarna samt de som jag har länkat i menyn.

Hur många unika läsare brukar ni ha per dag?
Jag har runt 40 - 60 unika besökare per dag.

Vad tycker ni om vår blogg? (jedressage.blogg.se)
Fin design och bra uppdatering! :3

Har ni egna hästar?
Antar att det ska stå du? Men nej, jag har inte egna hästar :)

Barbacka/sadel?
Helt klart barbacka, även om det är lite otäckt ibland! :D




Ni får gääärna ställa fler frågor! :D

Lång dag

Publicerad 2012-01-16 22:04:44 i Allmänt,

Idag ver det en riktigt lång och jobbig dag i skolan. Nästan bara teorilektioner, men som tur är ligger jag i fas. Dock kände jag mig lite halvt handikappad idag då jag har fått världens träningsvärk i ljumskarna efter min och Höfrungurs barbacka tur igår. Vi var ju ute i nästan två timmar!
Sista lektionen så hade jag gitarrlektion och skulle planka en låt av Gary Moore, var trött och hungrig och hann planka åtminstonde introt...

Det blir inga hästar för min del förän på torsdag. Tyvärr hinns det inte riktigt med att åka ut oftare än 2-3 gånger i veckan då jag har långa dagar i skolan, läxor och svårt att ta mig ut till stallet då det inte finns några bussförbindelser. Men så fort det blir ljusare så kommer jag att vara ute oftare och pyssla om och träna med Höffis och Goliat! :D

Just ja, tänkte lägga upp en liten inköpslista som jag har.. Kom på det här om dagen när jag skulle rida på hack och insåg att vi hade lämnat tillbaka det!

Ett snyggt hackamore :D ( tycker att dessa är finare än de vanliga "traditionella" )


Enkelt huvudlag


Repgrimma med tyglar

Ett enkelt huvudlag


Flätade tyglar (älskar verkligen dessa, synd att mina gamla gick sönder..)



Och till sist en Carrot-stick! :D


Får spara spara spara och försöka köpa det mest nu under våren. Men det blir lite svårt då jag även ska beställa en ny elgitarr! Får hoppa att jag får det där extrajobbet som jag sökte!

Upp till mulen

Publicerad 2012-01-16 21:33:24 i Allmänt,

Högt steg?
Ryttarmosaren tyckte att hästen jag ritade gick med benen upp till mulen. Har hon inte hört talas om islandshästar? ;D

image description


Ha hästen lös

Publicerad 2012-01-15 21:34:45 i Allmänt,

Adina från http://fyrbentaspringare.blogg.se kommernterade ett av mina inlägg och fick mig att tänka till lite. Jag hade ju skrivit att jag gick med Höffis lös när vi hade varit ute och ridit, och det är ju lite oansvarigt. Ja, det kan jag nog hålla med om... Jag är lite naiv av mig. Men vill bara säga till er att om ni inte känner er säkra med eran häst så testa inte att gå med den lös. Jag var flera kilometer från stallet och gick på en grusväg där bilar kör. Nu är Höfrungur väldigt trafikvan och vi mötte endast en bil på vägen, och jag visade bara med handen för Höffis att han skulle gå ned i diket. Sedan så hade han sitt träns runt halsen så att jag fort kunde ta tag i det, om jag skulle behöva.

Som sagt så kanske det var lite naivt av mig... Men jag kände att det gick bra och han lyssnade på mig. Kom när jag kallade honom, stannade när jag höll på att halka, stannade och väntade på mig om jag inte han med när vi skulle springa osv. Dock trodde jag att han skulle sticka hela vägen hem en gång då han fick lite fnatt när vi skulle galoppera lite. Jag hann ju inte emd och han saktade av till trav fortsatte själv. Jag stod på håll och ropade åt honom och fick sen lov att springa efter. Då stannade han, vände sig om och väntade på mig. 

Jag kan också säga att jag ofta brukar gå med honom lös på gården, men inte ofta ute. Jag har alltid ett träns eller grimma med mig om jag inte är i paddocken så att jag kan sätta på honom det. 

Ni får gärna skriva vad ni tycker. Och tack Adina för att du fick mig att tänka till! XD

Jag har nog världens bästa pålle!

Publicerad 2012-01-15 19:46:24 i Allmänt,

Nu har jag kommit hem efter att ha varit i stallet hela helgen och tagit hand om alla hästarna. Det blir långa dagar när man är själv och har hela stallet att sköta, men det är väldigt rogivande. Dock var jag väldigt trött när jag skulle gå upp klockan sex imorse, lägga ut hö i båda hagarna och sen släppa ut alla åtta hästarna. 

Idag var jag ute och red barbacka på Höfrungur. Jag kände hur hjärtat började slå lite när han bockade och drog iväg med mig ett par gånger, men jag måste lära mig att inte vara rädd. Fast det är svårt, efter en sån olycka...
Vi red väldigt långt idag och eftersom det är så hårt i backen blir det ju mest skritt, så jag höll på att frysa ihjäl. Då hoppade jag av tog av honon tränset, sen gick vi ett par kilometer så jag fick bli varm. :D Höfrungur var så duktig och gick lös brevid mig. Jag blir alltid så glad när jag tänker på vilken tillit vi har till varandra. Han gick helt lös bervid mig i säkert 2-3 km och vi både travade och galopperade, även om jag inte springer lika fort som han så stannade han och väntade på mig. Bästa hästen!



Nu har jag precis tittat på Ponnyakuten 3 på svt-play och blev glad när man fick skymta några Islandshästar, hehe.

Glöm föresten inte att ställa frågor i min frågestund! :D Länken till den hittar du i menyn till vänster.

17 år

Publicerad 2012-01-14 19:14:16 i Höfrungur,

Idag har det ekat lite tomt i bloggen, eller hur? Det är nämligen så att jag fyller 17 år idag! Fast jag har inte varit fullt upp med att fira mig, utan att ta hand om alla djur på gården. :D Micke och Desirée skulle åka iväg, och jag fick vara stallvakt igen. Men inte gör det mig någonting när jag kan pyssla med hästarna hela dagarna.

Men varför firar inte du din födelsedag, kanske många undrar? Jag ska nämligen fira mig nästa helg, på fredagen med familj och släkt samt vänner, på lördag lite lätt med alla på Hult och sen ska jag åka till mamma över helgen till stockholm. Så det blir kalas för hela slanten, men idag kan jag bara ta det lugnt och njuta av min dag! :D

Min födelsedagspresent till er är en liten video på små lurviga hästar som mumsar på hö, haha! :D
<p><iframe type="text/html" src="http://p.videofy.me/v/364754" frameborder="0" height="270" width="480" allowFullScreen="1"></iframe></p>
<p> </p>

 

Gäsp

Publicerad 2012-01-13 15:06:02 i Allmänt,

Vad gör man när man har tråkigt på samhällskunskapen? Ritar hästar XD

Haha

Publicerad 2012-01-13 10:31:00 i Allmänt,

Charmig kille, den där Höfrungur... XD

Han är ju så underbart söt, min lilla Höffis! :D

Ingen träning

Publicerad 2012-01-12 22:02:33 i Allmänt,

Det hade regnat hela dagen idag, och mot kvällen blev det minus igen. Ni kan ju tänka er vad det betyder...? Snorhalt och hårt i backen. Så ingen ridlektion blev det idag inte... Lite tråkigt tycker jag, då jag sett fram emot att komma igång igen. Men men, jag fick pyssla om Höffi-bövvingen! 

Tänk om man ändå hade ett ridhus?

Shopping hemma?

Publicerad 2012-01-12 21:47:42 i Allmänt,

I måndags kom ju Karin Åberg till oss för att sälja en sadel som vi skulle ha till Hlin. Kvinna och hästmänniska som man är blev det ju mer än en sadel... Fast jag köpte ju inte en sadel. Desirée passade på att köpa förutom sadeln, ett nytt träns till Vind, bombers happy tongue, stigläder och ett par tyglar. 

Jag som inte ens skulle köpa något kunde inte låta bli att köpa dessa sjukt sköna tyglar! 

Riktigt tunna och lätta, vilket jag älskar! Gillar inte stora stela tyglar då det känns som om det blir så bökigt :( Ville dock ha ett par Ásund handflätade tyglar som jag hade förut, men det får införskaffas senare.

Här har vi sadeln också! Det är samma modell som på Draupnir SP torsion som Desirée har till Þerna.
Jag själv gillar inte denna modell riktigt.. men det är väl mest för att jag är så van vid "Childericen" :D

Slänger in en bild på söta Hlin också. Ska skriva ett inlägg om henne någon gång. Det är dock en mycket tråkig historia.. :(


Och till sist en bild på Vind med hennes nya träns + bett!


Vilken är eran favorit utrustning?

En söt häst

Publicerad 2012-01-12 10:56:50 i Höfrungur,

Hihi, hittade denna text på min bilddagbok som jag hade skrivit 2008 :D
Jag hade ridit i ett halvt år redan. Jag var helt galen i hästar och hade inget annat i huvudet. Hela min familj började tröttna på allt hästsnack som kom från min mun. Det var en regning tisdag och jag skulle rida. Min ridlärare hade just flyttat och bodde nu i Råby Rekane. Alldeles bevid sitt hus fanns en liten gård. Min ridlärare fick turen att hyra två boxar där till sina islänningar. Dem som ägde gården hade också islänningar så det var ju helt perfekt.

Jag satt i bilden medan min fosterpappa sjöng fånigt till en låt som spelades på radion. Jag fnittarde åt honom. Han var så lustig. Jag tittade ut och imponerades av det vackra ladskapet. Naturreservatet hade för ett tag sen börjat blomstra. Träden var fulla av små gröna blad och sommaren började ta form. Min mage pirrade för fullt. Jag tittade på klockan för femte gången.
-Gud vad långt det verkar vara dit, tänkte jag.
-Är inte vi framme snart? Frågade jag ängsligt.
-Snart.
Skogen började öppna sig och ett vackert landskap av åkrar bredde sig ut. En liten bondgård syntes till. Runt bondgården fanns det en massa kohagar.
- Ihh! Va söta! Tjot jag.
- Nu är vi framme, sa min fosterpappa och svängde av till höger och sedan åkte runt kruvan. En stor lada syntes till och bakom den var nog den största hagen jag sett. Min fosterpappa Patrick parkerade bilen på gårdplan och jag hoppade ut som en bomb. Medan patrick höll på med något i bilen gick jag tyst in i den delen av ladan som hade renoverats till ett stall.
-Ha.. Hallå? Sa jag.
Inget svar. Jag gick ett par steg in och hörde en frustning. Då såg jag en liten Musblack resa sig upp i en utav boxarna. Jag mötte hästens blick. Den var vänlig men samtidigt busig. Jag hade aldrig i hela mitt liv sett ett så vackert djur. Hans man och pannlugg stod och alla håll. Hans mule var full med en blandning av lera och spån. Och hela han var täckt med spån.
Ja, jag tyckte att han var vacker. Han tittade in i mina ögon och frustade lite.
Det var då jag förstod. Han hade fångat mitt hjärta.

Haha, kan ni gissa vilken häst detta var?

Ang. ryttarmosaren

Publicerad 2012-01-11 22:56:04 i Allmänt,

Ryttarmosaren skrev ju ett inlägg där hon hade tagit en bild på min header och ändrat mitt bloggnamn till horungar
Inte så snällt kanske, och iallafall väldigt långsökt och onördigt. Bloggen heter
H O F R U N G U R då min häst heter Höfrungur. 

Hon kanske drev, eller så ville hon helt enkelt såra mig. Men det är inget som jag känner att jag har behov av att ta reda på. Men lite tråkigt är det att efter bara 11 dagar bloggande bli utsatt för något sånt här. Tråkigt att vissa läser fel på det. Men det är inget jag kan påverka. 

Men det var som jag skrev till henne; Vilken vild fantasi vissa har. Men man läser det man vill läsa eller hur? Dessutom gjorde hon på ett sätt mig en tjänst och länkade min blogg vilket höjde min statestik rejält. Fast sånt bryr jag mig inte om heller. Det ända jag vill är att driva en liten blogg om mig och hästarna och att vissa förhoppningsvis tycker om det och vill läsa mer :D


Jacqueline Wahlström

Publicerad 2012-01-11 21:32:52 i Träning/Tävling,

Imorgon kommer träningen komma igång igen! Så får vi se om jag kommer ut på tävlingsbanan i vår.
Jag rider för Jacqueline "Nina" Wahlström två gånger i månaden. Oftast varannan torsdag. Då kommer hon till oss och håller lektioner hela kvällen för både oss och andra som kommer med sina hästar hit. Nina är nog den bästa instruktören som jag har ridit för. Hon har verkligen hjälpt mig mycket med både min ridning och med Goliat. Första gången jag red för nina var jag 12 år gammal. Det vill säga 5 år sedan! Tänk att tiden har gått så fort! 

Nina är en mycket erfaren ryttare efter sina 27 år på Islandshästryggen och kan en häst ut och in. Hon är diplomerad B-istruktör för Islandshästar, FEIF domare och driver även en egen uppfödning med sin Hingst Hrekkur från Hålåsen som är hennes egen uppfödning. Hon tar även emot träningshästar och inridningshästar.
Sommaren 2010 tävlade Nina i NM och tävlar SM varje år :D

Nina och Hrekkur SM 2011 på hemmaplan i Sundbyholm.

Men förutom riktigt begåvad är hon även en riktigt härlig person som ofta har kloka och samtidigt komiska kommentarer!

Kika gärna in på hennes Hemsida också! 

Vilka tränare rider ni för? Och hur ofta? :D

Vad hände när jag krossade armbågen?

Publicerad 2012-01-11 20:08:28 i Allmänt,

Jag tänkte att jag kanske skulle berätta vad som hände när jag krossade armbågen sommaren mellan 6:an och 7:an.

Det hela började med att jag var ute och red barbacka på Höfrungur, vilket jag verkligen älskar. Han har den perfetka "barbacka-ryggen" och har ganska mjuka gångarter. Men som sagt, jag var ute och red barbacka och var helt uppe i mina egna tankar och bara hade det bra. Vi red just då i skogen och skulle rida över ett dike för att komma ut på gärdet. Tror ni inte att Höfrungur får något ryck och tar världens glädje skutt över diket galopperar mitt ut på gärdet och börjar hoppa runt och skutta, sparka bakut och prutta samtidigt osv... Jag som hade suttit med långa tyglar hade ju ingen chans att sitta kvar och efter några skutt flög iväg som en vante. Jag gjorde en kullerbytta i luften och landade rakt på armbågen, ajajaj.

Och där låg jag sen, ropade efter Desirée som hade ridit framför mig att jag trodde att jag hade brytit armen. För smärtan var så hemsk så det var det första jag tänkte. Höffis stod däremot en bit bort och åt... Desirée sa att jag nog bara hade slagit i mig och vi bästämde oss för att jag skulle försöka ställa mig upp, sätt mig upp på en av hästarna och så skulle hon få leda hem mig. Jag han precis sätte mig upp i sadeln innan det började svartna för ögonen. Då fick jag kliva av igen och lägga mig i gräset och tjura. Ville ju inte behöva gå med gips och inte kunna rida. Då började jag gråta av smärtan... Vi fick lov att ringa till en granne då Desirée inte ville lämna mig ensam. Sagt och gjort så kom grannen och hämtade mig, skjutasde mig till stallet medan Desirée tog hästarna. Sedan fick min fmamma komma och hämta mig. Upp till akuten och röntgas. Jag ville mörda sköterskan med blicken när hon tog min arm och sträckte den rakt ut under röntgen. Det gjorde så ont att jag ville dö.

Efter ett par timmar fick vi komma in i gipsrummet och jag tänke av någon anledning "Åh, jag har nog bara brytit armen. Jag kommer få gips i några veckor, sen kan jag nog börja rida igen! :D"
Då sa läkaren: "Du ska få en gipsskena som du ska ha övernatten här, sedan ska vi operera dig imorgon bitti." Jag började gråta direkt... jag vet inte varför, men jag blev väl rädd? 

Tydligen hade jag krossat armbågen och en bit av den hade krossats sönder och hamnade på andra sidan om hela armbågen. Har inga bilder på detta tyvärr... Det var tydligen också massa "smulor" som behövdes tas bort.
Så under operationen fick det "rensa" och sedan skruva dit den största skelettbiten med två stora spika.
Det var den rödmarkerade biten som krossades och hamnade på andra sidan om armbågen då min arm var minst tre gånger så stor.
Efter denna operation fick jag gå med gips i över två månader. Och detta var på sommaren. Dessutom fick jag inte vara nära hästar (?!) under hela den tiden jag hadde dessa spikar i armen. Då de stack ut en bit från armen och armbågen kunde bli infekterad av bakterier från hästar (men andra djur då, bär inte det också på bakterier?).
Så det var en av de värsta sommrarna någonsin. Dessutom gick den en månad till som jag inte kunde rida eftersom att jag var tvungen att träna upp armen.

Idag har igen känsel i armbågen och kan inte böja den exakt lika mycket som den andra. Sen har jag blivit lite nojjig när det gäller att rida barbacka när det inte finns någon mjuk snö att landa på! Men som tur är åker jag väldigt sällan av.

Jag har ett par bilder på gipset och spikarna/skruvarna. Men dessa ligger på min gamla hårddisk som jag tyvärr måste docka till den.

Har ni någon gång skadat er allvarligt i samband med hästar?

Visste ni?

Publicerad 2012-01-10 23:52:31 i Allmänt,

Visste ni att jag tycker att det är lite otäckt att rida barbacka på Höffis eftersom att han nästan alltid bockar och har sig då, för att han tycker att det är så roligt. För ett par år sedan åkte jag nämligen av och krossade armbågen..
image description

Hösten och exem

Publicerad 2012-01-10 21:38:41 i Höfrungur,

Den här hösten som har varit har nog för min del varit en av de värsta. Höfrungur har ju sommar exem och eftersom att denna höst var så varm så dog ju inte insekterna och Höfrungur kliade sig något fruktansvärt mycket. Och man vill ju inte direkt låta hästen gå med täcke ända in i november...

Han hade mycket "finare" man förrra vinterna och hade klarat sig bättre från sin exem. Men nu så är hans man väldigt hård och han har galet mycket "fjäll". Tycker så synd om lilla gubben, men det blir väl att börja smörja honom igen, så den växer ut och kan skydda honom i sommar.

Men dock är det STOR skillnad mot för ett par år sedan!

Sommaren 2008

Hösten 2010


Nu
På den här bilden kan man se hur man till och med har kliat sig på halsen, och så ser man små vita brickar i manen. Dessa prickar är som stora mjäll :(

Hur han ni klarat er i höstas, eller kanske ni har sån tur att slippa exem?

Godmorgon, dags för skola

Publicerad 2012-01-10 07:26:00 i Allmänt,

Tyvärr orkade jag inte uppdatera igår. Somnade om och åkte senare till stallet. Handla fick jag gör på kvällen.. Men när jag var i stallet så kom Karin Åberg för att Micke och Desirée skulle köpa en sadel till Hlin. Ska slänga upp lite bilder på den när jag har hämtat dem. Hade fotat jätte mycket, men glömt minneskortet :( 


Nu ska jag snart åka till skolan och ha kör! Ha det bra hästfolket! :D

Godmorgon hästfolket!

Publicerad 2012-01-09 08:46:00 i Allmänt,

Nu ska jag försöka sticka iväg och veckohandla lite mat. Är lite tomt i kylskåpet, haha!

Idag ska jag åka ut till hästarna och rida. Kommer nog troligtvis rida ut på Höfrungur, men funderar på ett ta en runda på banan med Goliat. Träningarna kommer ju igång på torsdag! :D
Om jag har tur kanske Desirée kan fota så jag kan bjuda på lite bilder på mig och Goliat? Jag ska nog iallafall ta med kameran och fota när vi är ute och rider.



Vad har ni för planer idag då?


Hississ (ett höjt Hiss)

Publicerad 2012-01-09 00:01:00 i Allmänt,

Haha, nej strunta i rubriken, en musikergrej bara ;D



Men jag ville bara passa på att hissa min grymma ridhjälm! Jag köpte den på globen efter att ha suktat efter den i ett halvår! Sprangrunt i hela annexet ett antal gånger och gick in i varenda butik för att kolla om de hade denna hjälm och om den var på rea. Hittade till slut en som de hade 25 % rea på, så jag slog till direkt.



Egentligen tycker inte jag om tanken att betala 1500 kr för en ridhjälm, som jag nu fick göra. Men denna var verkligen värd sitt pris!
Den väger nästan ingenting och de stora och många hålen gör att den "andas" grymt bra. Dessutom är den ju sjukt snygg!
Så en stor hiss till denna! :D

Hjälmen kan du köpa HÄR och den kostar 1929 kr

Vad har du för hjälm och vilken är din favorit?
 

Snö?

Publicerad 2012-01-08 21:37:47 i Allmänt,

Det har ju sagt på nyheterna att det ska komma snö snart! Hoppas att den ligger kvar då. Saknar de två vintrarna som har varit... Det ska ju vara massvis med snö och kallt. Inte som det är nu, antingen kallt och hårt i backen eller blött och lerigt. Uh...

Här är hel bildbomb med bilder från förra året när hästarna galopperade runt i snön. Lyckligare hästar får man leta efter!




Hur är det med er? Saknar ni snön? Eller så kanske ni till och med har snö nu?

Att rida på ridskola, när man aldrig gjort det

Publicerad 2012-01-08 20:08:52 i Allmänt,

När jag gick i högstadiet så hade jag elevensval. Och hästgalen som jag är och var så valde jag förstås ridning. Men det var bara ett problem. Det var på en ridskola här i Eskilstuna, med storhästar, och jag hade aldrig ridit på ridskola innan.



Jag minns första lektionen där... Jag gick i sexan och var ganska nervös, men samtidigt tyckte jag att det skulle bli sjukt spännande då jag aldrig ridit en storhäst eller en tregångartshäst överlag(förutom ponnyridning som barn). Vi blev tilldelade olika hästar och så skulle vi göra iordning dem. Jag minns tyvärr inte vilken häst jag fick, men att den var stor minns jag. Den dagen var nog en av de pinsammaste i mitt liv. Borsta gick bra, men sadlingen var lite klurig. Jag kunde inte sadla hästen, då sadelgjorden skulle dras så högt upp! Dessutom så sadlade jag ju i det sadelläge som vi har på islandshästar. (Vill bara poängtera att ridläraren fick tjata på mig varje vecka i ett par år att jag fortfarande sadlade för långt bak)
Sedan skulle jag tränsa. Jag stod som ett frågetäcken och förstod inte alls hur spännena skulle spännas hit och dit, och inte på tal om den där "martingal-saken" fick be om hjälp även här. Kändes ju lagom roligt när man berättat att man ridit i fem år på "privat-stall"... 



När det var dags för själva lektionen trodde jag att jag skulle dö, eller åtminstonde åka av. Eftersom att sadeln ligger lite annorlunda blir även tyngdpunkten annorlunda och min balans rubbades helt. Jag satt och skumpade som en galning och ville bara hoppa av och gå därifrån. Tyckte synd om hästen som behövde ha mig på ryggen. Ridläraren bad mig även att korta mina stigläder eftersom de var "för långa" och så var jag tvungen att använda skänklarna mer. Helt tvärtom mot vad jag har lärt mig, haha!
Men efter nästan två år kunde jag sadla, tränsa och rida dessa stora bruna utan några problem. Jag fick ofta beröm för min fina sits och min mjuka hand, samt att jag tydligen var jätte duktig på att hoppa. Fast det tyckte ju inte jag, för jag fattade inte vad jag gjorde. Hade fullt upp att bara komma ihåg banan samtidigt som jag skulle räkna galoppsprången högt.



När jag gick i nian var jag klart en av de "bättre" ryttarna och det gick alltid riktigt bra för mig.
Men jag är fortfarande fast för de små lurviga ishästarna, även om det blev lite roligt tillslut att rida stora hästar och jag lärde mig mycket om hoppning osv.

Men jag ska skriva en liten lista över saker som ridläraren nästan alltid tjatade på mig om:

- Sadlar för långtbak
- Glömmer benskydden
- För långa läder
- Leder/sadlar av/tränsar/hoppar upp och av på fel sida (iIbland hade jag tur och "valde" rätt sida)
- Använder skänklarna för lite

Och lite inte så eftertänksamma ord om Islandshästar och Islandshästryttare

- "Ja, men ni sadlar ju på baken på hästarna"
- "Ja, det är ju ofta ni har väldigt långa läder"
- När jag frågade om jag fick ta med mig Goliat sa hon: "Men kan han trava och galoppera?"
-  Under en teorilektion när vi skulle prata om grönt kort osv "Jag vet inte hur det är med Islandshästar. Har ni några tävlingsreglement?"

Mer kommer inte jag på, men jag tog väldigt illa upp ibland.
Minns en gång när jag specifikt bad om att få rida de mindre hästarna för att jag kände mig lite osäker på det stora. Vad tror ni hon gör? Sätter mig på ridskolans största häst Rio Grande som är 183 cm i mankhöjd. Men då "ägde" ( avskyr det uttrycket, men det passade in bäst ) jag henne och red jätte bra! Hon såg ut som en fågelholk efteråt, haha!
Har tyvärr inga ridbilder från den tiden, men jag kan bjuda på några bilder som jag tog på hästarna i hagarna.




Har ni ridit på ridskola?

Glöm inte att

Publicerad 2012-01-08 16:53:18 i Allmänt,

Glöm inte bort att ställa frågor! Det vore jätte roligt om ni gjorde det, för jag ÄLSKAR att svara på frågor osv! :D

Du kan ställa frågorna HÄR eller klicka på bilden

Höfrungur frá Raufarfelli 2

Publicerad 2012-01-08 16:07:32 i Hästarna,

Höfrungur är den pålle som jag rider och tar hand om mest. De som äger honom (Micke och Desirée Joki) brukar kalla mig för lillmatte, hihi. 
Höfrungur är Mickes och Desirées första häst och är en mycket snäll kille men som ibland (ofta) gör som han själv vill. Jag brukar skoja och säga att on han hade stått kvar på Island nu så hade han blivit korv. Höfrungur är en kille född 1994 men folk frågar ofta om han är en unghäst, och han älskar att få uppmärksamhet (förutom under showen på lag-sm...) och blåser gärna upp sig och springer runt. Han är ganska liten och söt och älskar allt från små barn, katter, hundar till stora fullblod och maskiner. Allt som rör sig är hans kompisar.


När jag började rida på honom kunde inte jag få honom i tölt, då han inte alls ville och tyckte att det var jätte jobbigt. Men det var ju för flera flera år sedan. Idag har han bara blivit bättre och bättre! Exemen syns knappt, överskottet av allt fett är borta och han har fått riktigt fina gångarter. 


Våren 2011 när Goliat gick omkull och skadade sig kunde jag ju bara glömma att tävla med honom det året.. Då tänkte jag lite och kom fram till att det vore roligt att tävla i Lag-SM med Höfrungur. Sagt och gjort, vi åkte på uttagning och vårat lag fick kanon poäng! Jag och Höfrungur vann FS3 show, kom femma i V4 (fyrgångsspecial) och resten minns jag ej just nu. Även om det inte gick lika bra för oss på självaste Lag-SM nere i Mönsterås så hade både jag och Höfrungur jätte roligt och fick oss ett riktigt äventyr!

Det här året hade jag tänkt försöka börja tävla i TREC med honom och det kommer bli ett jätte roligt äventyr. Självklart ska jag ju också försöka tävla i Lag-SM iår också så att vi kan få våran revansch.

Idag har jag...

Publicerad 2012-01-08 08:55:00 i Allmänt,

Idag har jag bloggat i en hel vecka! Hihi, wiiieee! :D


Så då ska vi ha en liten frågestund så ni kan lära känna mig ännu bättre! 



Så fråga på om allt ni vill! Jag ska svara på alla frågor imorgon runt 22.00 kanske! :D

Frågorna besvaras när jag har fått ett gäng tillräckligt! :D

Frida

Publicerad 2012-01-07 22:44:01 i Hästarna,

En gammal dam i sina bästa år. 

Frida är inackorderad hos oss och är hela 25 år gammal, men inte märks det på henne! Kristin, som äger Frida, har haft henne sedan hon var 3 år gammal. Visst är det roligt att dom har hållit ihop så länge?
Första gången jag träffade Frida och Kristin var när jag var ute och red på en väldigt och ovanligt pigg Höffis. Det är inte så ofta som vi stöter på andra ryttare när vi är ute och rider, men just den här dagen såg jag en stor gul häst rumpa långt in på stigen. Jag red ifatt dem och hejade, sen drog Höfrungur iväg med mig. När jag väl hade saktat av och skrittat en bit kom en stor bumlande fjording efter oss. Då fick jag och Kristin chansen att prata lite och vi berättade båda två vilket stall i kom från. Hon berättade också att det var roligt att få lite draghjälp i galoppen, hihi.

Några månader senare ringer en av grannarna och frågar Micke och Desirée om hon och en till kunde hyra in sig hos oss, och visst gick det bra. Med flera tommar boxa fyller man gärna upp stallet med lite pållar. Och gissa vilka de andra som följde med var? Jo, Kristin och Frida! Det var nämligen så att grannen som ringde skulle sälja sin gård och behövde ha hästen någonstans att stå, och Frida också förstås. Men sedan efter några veckor ångrade hon sig och flyttade tillbaka till gården med sina hästar. Men Kristin och Frida valde att stanna kvar, och det är vi jätte glada för! Det finns ingen som är så snäll och trevlig som Kristin (och nogrann!). Och inte heller en häst som Frida.
Tyvärr har jag nästan bara "äta-gräs/hö-bilder på Frida, men det är ju bättre än inget! :D







Dagens ridpass

Publicerad 2012-01-07 17:06:23 i Höfrungur,

Jag kan ju inte direkt kalla dagens ridning för ett ridpass. Underlaget var väldigt hårt nästan överallt och iskallt var det. Så overallen åkte på! Idag blev det mest att skritta i skogen i en timme och frysa tårna av sig. Nu borde det komma snö tycker jag, så att man kan konditionsträna med hästarna och pulsa i den! :D

Testade Höfrungur på stångbett idag, inte för att jag direkt kommer rida på det. Men jag måste säga att han verkligen tyckte om det! Blev hur mjuk och fin som helst, även om vi bara skrittade i corallen.

Tänkte senare göra ett inlägg om islandsstång och dess hävstångseffekt.

Brukar du rida på islandsstång?

Godmorgon!

Publicerad 2012-01-07 08:02:00 i Allmänt,

Uppdateringen var lite på den dåliga sidan igår, men idag ska jag åka till stallet och ta hand om pålle! Ska även hämta lite nya bilder som jag kan bjuda er på :D

Inte bara hästar

Publicerad 2012-01-06 13:09:00 i Allmänt,

Visste ni att jag även älskar att spela musik? Jag går på det Estetiska programmet Musik på S:t Eskil här i Eskilstuna. Och som mååånga andra så spelar jag gitarr. Och om ca 9 dagar fyller jag år och ska då beställa en Ibanez GART60 som är ruuuskigt snygg. Jag älskar det märket, inte så dyrt, men bra och snyggt :D

Snart är denna i mina ägor! :D

Blev flest "nej" haha!

Publicerad 2012-01-06 01:18:54 i Allmänt,

Ridtestet 2011!

Har du ridit…
[ ]A-ponny
[ ]B-ponny
[ ]C-ponny
[x]D-ponny
[ ]Liten storhäst
[x]Storhäst
[x]Islandshäst

Har du töltat? Ja
Har du ridit pass? Nej
Vilken är din favorithäst? Höfrungur såklart
Vilken färg är det på dina ridbyxor? Tre par svarta ett par bruna och ett par grå
Rider du alltid i säkerhetsväst? Nej
Har du egen häst? Nej
Har du haft egen häst? Nej
Har du en häst på foder? Nej
Har du haft en häst på foder? Nej
Har du en medryttarhäst/sköthäst? Nja
Har du haft en medryttarhäst/sköthäst? Ja
Rider du i ridstövlar, shortchaps eller ridskor? Stövlar och ridskor

(Alltså, jag vet inte vad jag ska kalla det, men jag är INTE medryttare)

Hoppning

Höjder
Vad är det högsta som du hoppat? 1 m?
Vad är det högsta som du tävlat? Tävlar inte i hoppning
Högsta oxern? 90 cm?
Högsta räcket? 1 m
Vilken är den största hästen du hoppat? Ingen aning, haha
Och den minsta? Eh.. Höffis? :D (135 cm)

Hinder
Du har hoppat...
[x] Räcke
[x] Oxer
[ ] Vattenmatta
[ ] Mur/Murmatta
[ ] Bank
[ ] Trippelbarr
[ ] Hemmagjorda hinder
[x] Stock
[ ] Solfjäder
[x] Studs
[x] Kombination med ett galoppsprång
[x] Kombination med två galoppsprång

Tävling
Har du tävlat hoppning? Nej
Har du ridit blåbärshoppning/ridskolehoppning/ klubbhoppning? Nej
Har du vunnit en hopptävling? Nej
Har du kommit tvåa? Nej
Har du kommit trea? Nej
Har du blivit utesluten? Nej
Har du blivit felfri? Nej
Har du någon rosett hemma? Ja
Har du tävlat hoppning i lag? Nej
Hur gammal var du när du tävlade hoppning första gången? Aldrig tävlat i hoppning
Vilken häst satt du på? ?
Tävlar du hoppning i kavaj? Som sagt.. :3

Annat
Vilken häst hoppar du helst? Höfrungur i skogen, hehe.
Vilken häst avskyr du att hoppa? En ponny på ridskolan jag hade elevensval på... Han var lite.. seg.. :C
Vad är dina mål i hoppningen? Har inga mål

Dressyr

Nivåer/Höjder
Vad är det svåraste programet du ridit? -
Vad är det svåraste du tävlat? -

Vilken är den största hästen du ridit dressyr på? Rio Grande 183 cm i mankhöjd... uh, hehe..
Och den minsta? Nångon ponny kanske?

Övningar
Du har ridit...
[x] Skritt
[x] Trav
[x] Galopp
[x] Skänkelvikning/sidvertsrörelse
[x] Öppna
[x] Sluta
[ ] Piaff
[ ] Passage
[ ] Galoppiruett
[x] Samlad galopp
[x] Ökad galopp

Tävling
Har du tävlat dressyr? Nej
Har du ridit lingondressyr/ridskoledressyr? Va?
Har du vunnit en dressyrtävling? Nej
Har du kommit tvåa? Nej
Har du kommit trea? Nej
Har du blivit utesluten? Nej
Har du någon rosett hemma? Ja
Har du tävlat dressyr i lag? Nej
Hur gammal var du när du tävlade dressyr första gången? Tävlar inte dressyr
Vilken häst satt du på?
Tävlar du dressyr i kavaj?


Annat
Vilken häst rider du helst? Goliat, om man ska träna dressyrövningar osv.
Vilken häst avskyr du att rida dressyr på? Höfrungur, han vet inte vad paddock betyder... :C
Vad är dina mål i dressyren? Tävlar inte i dressyr!


TREC

Publicerad 2012-01-05 16:59:49 i Allmänt,

Det finns en tävlingform som ännu inte är så vanlig. Och detta är en tävligsform som jag tror skulle passa mig och Höfrungur alldeles utmärkt!


Sporten började utvecklas för drygt 30 år sedan i Frankrike som ett test på de professionella guidernas arbete i hästturistnäringen, och utvecklades senare till en tävlingsform för allmänheten. Sporten är idag etablerad i stora delar av världen. I Sverige är sporten fortfarande i sin linda. Svårigheterna som man ställs inför i denna tävling är sådana som man kan stöta på i sin dagliga ridning i naturen. Syftet är i första hand att visa att häst och ryttare är väl samspelta och klarar av de hinder som man kan stöta på i sitt dagliga ridande. Det kan också vara moment i tävlingen där ett gott ledarskap premieras och där det är viktigt att häst och ryttare samarbetar väl för att klara av uppgiften man ställs inför under tävlingens gång. Det finns inga specialregler för islandshästar utan man tävlar tillsammans med andra hästraser. Orienteringsridning ska främja harmonin mellan ryttare och häst, så att ridning ute i naturen blir en riktig upplevelse. Till detta hör att man blir en äkta vän med sin sportkamrat hästen.

Texten är kopierad från www.trecsverige.se

På bilden ser ni SM vinnarna i TREC, den ena är en Islandshäst! :D

Denna tävlingsform tycker jag är verkar riktigt rolig och dessutom så brukar islandshästklubbar annordna dessa också. Dessutom passar den Höffis jätte bra då han är världens coolaste häst och vi är bäst på att hitta oss fram i skog och mark!
Jag har i ett par år nu hela tiden sagt att jag ska testa att tävla i denna tävling, men det har inte blivit av. Men så fort jag ser att Sleipnir annordnar en så ska jag anmäla mig! :D

Ett moment som kan komma i TREC

(OBS! Alla bilder är lånade från Google.com)

Har ni hört talas om detta sätt att tävla på tidigare? Eller kanske ni har tävlat i TREC själva?


 

 



Bloglovin'

Publicerad 2012-01-05 15:44:24 i Allmänt,

Ska jag skaffa det eller inte? Det verkar som om de flesta använder det... Men vad är det för fördelar med det? Och använder du bloglovin'?

Massvis med idéer

Publicerad 2012-01-05 14:55:31 i Allmänt,

Jag har flera inlägg som ligger i utkast som jag ska publisera när de är färdiga!
Bl.a. om
  • Hävstångseffekt - Vad innebär det?
  • Hur man använder hackamore på rätt sätt
  • Varför vi som rider Islandshästar sadlar som vi gör
  • Hur jag hanterar Höfrungurs exem
  • Lär hästen olika trix osv
Och mycket annat smått och gott! :D Ni får mer än gärna komma med förslag om vad ni vill att jag ska skriva om!
image description

Tävlingsklädsen

Publicerad 2012-01-05 12:03:00 i Prylar,

Detta var min och Höffis tävlings outfit 2011 (förutom hjälmen, den köpte jag i november), och nu frågar jag er; Ska jag ha samma detta år?


Hihi, visst är det någonting med mig och blått? Jag börjar nämligen trå att blå är min favorit färg, haha!

Att inte ha en egen häst

Publicerad 2012-01-05 00:21:26 i Allmänt,

Som ni kanske har läst och/eller förstått så har inte jag ingen egen häst. Och det har ju sina för och nackdelar... Jag har varken tid eller råd att ha en egen häst nu, men när jag har gått ut gymnasiet och fått jobb så kommer jag troligtvis försöka skaffa en pålle. Dock så skulle det vara jätte roligt att ha en egen häst nu... Men jag ska inte gnälla. För jag har ju turen att få rida och göra i stort sett vad jag vill med två jätte snälla och gulliga gubbar, utan att betala en krona! Och det är ju inte många tjejer som har sådan tur, och jag är så glad att jag har den. :D

Fast ibland kan jag tycka att livet är lite orättvist. Det finns så många tjejer och killar som bara får alla hästar och saker de pekar på, sen vill de inte ens rida eller så är det inte så duktiga. Och så finns de dem som är jätte engagerade och skulle göra vad som helst för att få ha en helt egen häst, men de har inte råd. Men självklart finns det ju ungdomar som verkligen tar vara på möjligheten att ha egen häst och verkligen satsar och inte slutar för att hålla på med t. ex. fetser och killar. Och dessa tjejer blir jag så glad av att se och jag ser verkligen upp till dem. Så tumme upp för er som inte slutar rida när ni har möjligheten!



Men ibland brukar jag säga att jag har en häst... Nämligen Höffis, för han är ju nästan som min egen! :D
Har du en egen häst? Eller har du en foderhäst/ medryttarhäst?


Isländska hästnamn

Publicerad 2012-01-04 16:00:00 i Allmänt,

Något som jag tycker är riktigt häftigt är att Islandshästars namn ofta säger väldigt mycket om hur en häst är. Man brukar säga att innan nu rider en islandshäst som du inte känner så fråga vad den heter.

Dock så stämmer namnen oftast mest in på islandsfödda hästar, för t.ex. så döper vi våra hästar här i sverige redan när de är föl. Medan man på island låter hästarna gå fritt i stora flockar i bergen från födseln tll de "fångas in" och rids in. Då ser man hur hästen är och hur den kommer bli och döper eller kallar den efter något som påminner eller stämmer in på hästen.

Höfrungur t.ex. kommer ju från Island och reds in när han var 4 år gammal. Hans namn stämmer väldigt bra in på honom. Han är klok, snäll och lojal. Han älskar vatten och att bada. Höfrungur betyder nämligen delfin. Och nog är min Höffi-bövving en delfin allt! Han ser ju till och med ut som en i färgen. 

Här är en bild på Höfrungur när han gick som unghäst på island, och det roliga är att när Desirée visade mig bilden så tyckte hon att han såg ut som en delfin i kroppen, haha. Ja, han är ju inte direkt en flott hingst! :3


Vad betyder era hästars namn, och stämmer dessa in på era hästar? :D


Trist väder...

Publicerad 2012-01-04 14:10:46 i Höfrungur,

Igår kväll innan jag somnade såg jag att det hade börjat snöa, men hoppet om att få en vit vinter i år har försvunnit... Åh, jag som älskar snö :(
Och nog hade jag rätt för imorse när man vaknade så bara vräkte det ned och blåste mycket. Jag trodde först att vi inte skulle kunna sticka ut och rida, men det blev uppehåll i någon timme så då passade vi på. :D

Här får ni två dagsfärska bilder på Höfrungur. Tyvärr är det suddiga mobil bilder, men jag hoppas att det går bra ändå. Han brukar dessutom vara lite jobbig att ta kort på då han alltid ska "pussas" (ett trick jag har lärt honom).

Han ser riktigt fin ut i kroppen också. Inte alls lika fet som han har varit tidigare år~ Lite rund om magen kanske, men inte alls så farligt :D

När det är kallt gäller det att klä sig rätt

Publicerad 2012-01-03 18:00:00 i Prylar,

En kväll mitt i veckan när jag är ute i stallet och det är lite kyligt ute så passar denna outfit mig alldeles utmärkt med underställ till. Då kan jag lova er att då fryser jag inte :D
Om det är riktigt kallt ute så åker min ridoverall på!
Brukar ni använda ridoveraller? Eller hur gör ni när det är kallt ute?


OBS!

Publicerad 2012-01-03 14:51:50 i Allmänt,

Såg att det stod Höfungur och inte Höfrungur på min header nyss! Men så alla vet så heter han alltså Höfrungur!

Men det felet får vara eftersom att headern bara är tillfällig.

FS3 Show

Publicerad 2012-01-03 14:15:23 i Höfrungur,

I sommras tävlade jag med Höfrungur i Lag-SM för Islandshästar mest som en kul grej då Höffis kanske inte riktigt är värsta tävlingshästen. Men våran absolut bästa gren var FS3 Show, trodde vi...



På uttagningen gick det kanon bra för båda oss och vi vann ( endast två som tävlade i den grenen~ men ändå ) med poängen 7,40. Jag var överlycklig och så stolt att tårarna nästan rann. Jag var sjukt taggad till självaste Lag-SM där vi skulle kunna visa alla hur duktiga vi var.

Men då hände det som inte får hända... Vi gick in på banan och musiken började spelas. Då stannar han och börjar titta runtom kring sig. Och så finns inte jag längre, utan allt annat är mycket mer intressant att titta på. Jag hade fickorna fulla med godis och försökte muta honom (ajabaja!) men nej, inte ville matvraket ha någe godis heller. Så där står jag, nästan tre minuter har gått, hästen struntar helt i mig och jag håller masken och är tålmodig, ca 200-300 personer står och tittar. Jag kan säga att det var inte den mest roliga situationen att hamna i, och inte blev det bättre när han bästämmde sig för att gå ut ur banan. Så Tove kom springandes med grimman så fick jag snabbt fånga honom, och sedan släpa med mig honom runt hela banan...

Vi kom sist med poängen 4.70. Men jag försökte se det som så att det är levande hästar vi håller på med. Man kan inte tvinga dem att göra som man vill. Speciellt inte när hästen är helt lös. Jag var glad ändå, för jag kunde leva på att det gick bra på uttagningen! :D

Men stort grattis till Emily och Júlía som vann FS3 nere i Mönsterås! :D



Här får ni se videon från uttagningen, tyvärr filmades inte början, men det blir nog bra va?

 

Jag och Höfrungur på Stormurs Lag-SM uttagning i FS3 Show :D

 

Goliat frá Hala

Publicerad 2012-01-02 23:07:00 i Hästarna,

Goliat är en av de två valacker som jag rider mest. Han är importerad från Island och har haft många ägare under sina år i Sverige. Mest av den anledningen att han är en väldigt känslig häst och lite rädd av sig. Han är även väldigt stark och det var ofta som han kunde dra iväg med ryttare. En stund gick han som turridningshäst hos Britten på Asphults Islandshästar, men det funkade inte då han ofta drog iväg.

Micke och Desirée Joki köpte "halva" Goliat och delade på honom tillsammans med en annan. Men när de flyttade till egen gård så köpte de loss hela honom och sedan dess har han bott hemma på Lilla Hult.


Detta är en bild från 2006 på mig och Goliat. Det var en av de första gångerna som jag red honom och det var lite småläskigt då han är så stor (143 cm i mankhöjd).

Denna bild tror jag är tagen 2008 elle 2009, då hade jag ridit på honom regelbundet i ungefär ett år. Jag var själv inte så erafaren och vi hade lite svårt att hitta varandra. Han hade inte mycket överlinje och hade svårt för att ta höger galoppen och söka sig neråt, samt hoppa efter en gammal ryggskada. Men vi jobbade mycket med honom och samtidigt lasttränade honom då han var VÄLDIGT rädd för transporten. 


Denna bilden är tagen för lite minde än ett år sedan. ( Har mycket få bilder på min dator just nu ) Och här kan man se hur både jag och Goliat har utvecklats. Han är mjuk och fin att rida i alla gångarter och har en väldigt fin skritt med mycket övertramp. Under 2011 tävlade vi ingenting då han hade gått omkull på våren och blev sne i hela kroppen. Men tanken är att vi ska ut och ha roligt igen i vår! :D

Hissar uteritter!

Publicerad 2012-01-02 17:52:00 i Hiss och Diss,


Jag måste verkligen hissa uteritter. Speciellt dem på Forsen hos Frida och Toti. Nu var det länge sedan jag var där och red med pålle, men det är så sjukt mysigt att rida i flera timmar och alla hästarna är taggade och har jätte roligt. Och sen efter några timmar tar man en paus vid en strand och äte matsäck. Vill verkligen åka dit i vår igen och rida.


Jag och Höfrungur ute på långritt. Han var väldigt busig efter det här fotot och la sig ner med migpå och började rulla sig, haha!
 
 
Brukar ni tycka om att rida på långritter?

 
 

Þerna från Musö

Publicerad 2012-01-02 15:27:37 i Hästarna,

Þerna är våran lilla stjärna i stallet. Hon köptes av Mikael och Desirée för ca två år sedan av Jökull. Det var samma år som hon avelsvisades av Vignir Jonasson och blev världens högstbedömsa 4-gångs-sto i 6 års klassen 2010. Idag tävlas Þerna av Desirée Joki i bl.a. Gaedingakeppi och de ska förhoppningsvis kvala till A-klass den kommande tävlingssäsongen (2012).

Þerna är väldens snällaste sto, hon gör inte en flyga förnär och är väldigt ranglåg. Jag har fått rida henne ett par gånger och fick även låna henne och testa tävla i T8. Jag kan säga er att det är ingen lätt häst att rida, men det gick väldigt bra för oss. Vi fick till och med 7.0:or (!) men ni behöver inte oroa er, det vara bara en gång. :D 



Þerna och Vignir på avelsvisning.


Välkommen!

Publicerad 2012-01-02 14:48:44 i Allmänt,

Jag hade som nyårslöfte att starta en hästblogg! Så nu har jag uppfyllt det löftet. Här kommer ni att kunna läsa om mig och vad jag gör med "mina" hästar. Jag har ingen egen häst, men har lyckan att få hjälpa till med två små killar och resten av hästarna på gården Lilla Hult utanför Eskilstuna. 

De två killar som jag får ta hand om är Höfrungur frá Raufarfelli 2 och Goliat frá Hala. Jag tävlar lite lätt med båda, men inte höga klasser utan jag tävlar mest för att det är roligt. Dock skulle jag vilja tävla i högre klasser och utvecklas, men det får bli senare. :D

Just nu är inte designen så bra, utan den är bara tillfällig. Så får jag sätta mig ner någon dag och kluddra ihop en. Jag har nämligen aldrig tidigare haft en blogg och har lite svårt för alla dessa stil och kodmallar. Men jag börjar få kläm på det! 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela